Nieuws

Maart 2017

Bollen kunnen eigenlijk overal en... je hebt er nooit genoeg!

Onder de heesters en bomen bv sneeuwklokjes, scilla's

onder de vaste planten: narcissen, tulpen, hyacinten, sneeuwroem etc etc bollen verlengen het bloeiseizoen en dus de attractiewaarde van de border enorm:  in de lente de bollen, zijn deze uitgebloeid dan komen de vaste planten al op en bedekken het afstervende loof van de bollen. In de zomer is het dan weer een heel ander gezicht! Op de foto een voorbeeld van gemengde bollen slingers in het gazon. Prachtig! verschillende bollen bloeien van februari tm april.

Februari 2017

de Green Wall

 

Op de Tuinprofessional dagen enkele weken geleden zijn verschillende innovaties in het vakgebied naar voren gekomen. Een daarvan is de zogenaamde Green Wall. Een direct in te planten levende groene afscheiding waarmee geluidsoverlast verminderd kan worden.

 

Geluidsoverlast kan voor sommige mensen een serieus probleem zijn. Wanneer je langs een drukke weg woont, schoolplein e.d. kan geluid in de weg staan bij het genieten van je tuin. Er is de mogelijkheid om dit verminderen door middel van een muur. Een muur is op zichzelf staan echter wel een kaal iets en kan zeer prijzig zijn om aan schaffen. Ook worden soms conifeerhagen gebruikt als geluidsscherm, deze levert echter weinig geluidsreductie op (3 dB). Een Green Wall is bestaat uit een vruchtbare verticale mat van onder andere kokosdoek in substraat waar planten zoals Klimop in kunnen wortelen. Hij is bij aanschaf al volledig begroeid dus u hoeft niet een jaar te wachten tot de afscheiding er mooi uitziet. Voor de aanleg is het enige wat er moet gebeuren het graven van een geul waar de Green Wall in past. De Green Wall kan mits deze goed geplaatst is ten opzichte van de geluidsbron een geluidsvermindering creëren van 10 dB.

 

 

Mocht u dus geluidsoverlast ervaren in uw tuin  dan is het zeker de moeite waard om met uw hovenier de optie van een Green Wall te bespreken.

 

Februari 2017

Projecten in het Groen heeft milieu hoog in het vaandel staan en wilt hier ook naar handelen. We zijn dan ook blijvend op zoek naar manieren die onze bedrijfsvoering milieuvriendelijker maken. Zo gebruiken wij nooit chemische bestrijdingsmiddelen en gebruiken wij vaak planten die biodiversiteit aantrekken. Binnenkort gaan wij iets nieuws introduceren wat niet alleen milieuvriendelijker is, maar ook erg praktisch.

 

Bij veel klanten nemen wij veel organisch materiaal zoals bladeren en takken mee in onze aanhangwagen om het af te voeren. Dit afvoeren kost tijd en brandstof. Door dit organisch materiaal ter plekke te versnipperen in een hakselaar hoeven wij dit niet meer af te voeren, wordt er minder brandstof verbruikt en kan het materiaal wederom op de tuin gebruikt worden als voedzame mulch. Dubbel winst dus!

 

U heeft vast wel eens een grote hakselaar gezien die wordt gebruikt door de gemeentelijke groenvoorziening. Geen zorgen, wij zullen niet met een hakselaar komen die zo groot is en zoveel lawaai maakt. Er zijn ook kleinere modellen die meer geschikt zijn voor kleinere projecten. Wij zien er naar uit om de hakselaar te gebruiken, wellicht ook in uw tuin.

 

 

Hopelijk tot snel!

 

Januari 2017

Nationale Tulpendag

 

Ook zo gek op tulpen? Wij in ieder geval wel. Morgen 21 januari is het Nationale Tulpendag en in Amsterdam hebben ze daarom iets heel leuks verzonnen om dit te vieren. Mocht je morgen toevallig in onze hoofdstad zijn, je kan gratis een bosje tulpen plukken op de Dam. Handig voor als je iets goed te maken heb of als je je woning wil opfleuren.

 

Januari 2017

Wat voor tuintype ben ik?

 

Zoals u weet, de ene tuin is de andere niet. De tuin is veelal een reflectie van iemands persoonlijkheid. Zo zal iemand die graag tijd doorbrengt in de natuur een tuin hebben die een natuurlijk uiterlijk heeft en plek biedt aan een divers aanbod aan dieren en planten. Een tuineigenaar die van aard georganiseerd en netjes is zal waarschijnlijk ook een tuin hebben die altijd opgeruimd is en planten hebben die goed gesnoeid en verzorgd zijn.

 

Het is goed om voordat u een tuinontwerp aanvraagt te bedenken wat voor tuintype u bent en wat voor tuin hierbij past. Laat het nou zo zijn dat Stichting Tuinpromotie Nederland een onderzoek heeft gedaan onder tuineigenaren waarna meerdere tuintypen zijn opgesteld.

 

Er zijn zes verschillende tuintypen. Zo is er de sociale tuinbezitter waarbij de tuin moet bijdragen aan gezelligheid en mogelijkheid bieden om met anderen activiteiten te ondernemen. Tuinconformisten zijn ook sociaal, maar willen vooral dat de tuin in de rest van de omgeving past. Hun tuin is onderhoudsvriendelijk. De amateur tuinder heeft ervaring met tuinieren en gaat voor een natuurlijke uitstraling. Moestuinen zijn veelal te vinden in zijn/haar tuin. De trotse tuinbezitter heeft ook ervaring met tuinieren en draagt veel zorg voor zijn/haar tuin. De tuin is dan ook netjes, gezellig en een plek van rust. De individualistische tuinbezitter wil graag een onderhoudsvriendelijke tuin. De tuin moet gezellig zijn, maar vooral praktisch. De prestigieuze perfectionisten steken veel tijd en geld in de tuin. Als statussymbool heeft de tuin een hoog kwaliteitsniveau, exclusieve uitstraling en bevat veel groen.

 

 

Ik ben erachter gekomen dat ik in het donkergroene kleurvlak val van de amateur tuinder (ook al ben ik een professional). Dit komt omdat ik ervaring heb in tuinieren en in mijn eigen tuin waarde hecht aan een natuurlijk uiterlijk met een divers aanbod aan planten. Wat voor tuintype bent u? Wij horen het graag!

 

December 2016

Op zoek naar een fijne plant voor in de winter? De Helleborus, ook bekend als Kerstroos, is een plant die wintergroen is en bloeit tijdens de winter. De plant doet het prima in de schaduw. De bloemen zijn hangend en kunnen voorkomen in verschillenden kleuren. U kunt naast de kleur ook nog kiezen uit verschillende hoogten en maten. De Helleborus kan vanaf december soms wel maanden aaneen bloeien. Let wel op, deze plant zaait zich ook uit. U zult de zaailingen tijdig moeten weg halen als u niet wilt dat de Helleborus op andere plekken in de tuin tevoorschijn komt.

 

November 2016


Dit najaar heeft Projecten in het groen bij verschillende klanten bomen gesnoeid. De snoei van bomen verschilt per seizoen en natuurlijk per soort. Veel bomen hoeven niet gesnoeid te worden, hierbij kunt u bij de aanschaf van een boom al goed op letten. Vraag bij een kweker of tuincentrum altijd naar de onderstam. De onderstam bepaalt de groei, als je een onderstam koopt die een grote boom oplevert moet uw tuin dit wel aankunnen. De schaduwwerking van een boom heeft ten slotte ook een grote impact op de omringende beplanting. De meeste zogenoemde 'knotbomen' zoals wilgen, populieren, elzen, essen en eiken kunnen in de winter gesnoeid worden. De trompetboom kan beter in het voorjaar gesnoeid worden. De esdoorn en de walnoot kunnen tot november gesnoeid worden, maar deze kunnen wel gaan bloeden. Daarom is het beter om deze soorten in de zomer te snoeien.

Het voordeel van snoeien in de winter is dat je beter de takstructuur kan zien dankzij de afgevallen bladeren. Beter zichtbaar zijn dan kruisende takken, plakoksels (takken die te dicht en parallel aan andere takken groeien) en dode takken.

Augustus 2016

Voor het opbinden van tomatenplanten zijn bamboestokken zeer geschikt. Gebruik daarnaast rekbaar binddraad. Dit materiaal snijdt niet in de stengels.

Februari 2016

Alleen een nieuw beplantingsplan kan natuurlijk ook! Leuk deze klanten wilden graag vaste planten en heesters combineren met groente en fruit. Er komen dus oa bessen struiken in, een appelboom, bieslook, boerenkool en sla, Het is een tuin op het noord-oost dus geen lavendel ed. En wij kunnen het toch niet laten om ook wat ideeen te geven om op een eenvoudige manier een nog mooiere tuin te maken: golvende border randen en Kastanje houten pergola's!

januari 2016

In de regen, gelukkig soms ook afgewisseld met een zonnetje.... twee wilgentenen schuttingen gevlochten. Zwaar werkje want niet alle bleeslatten zijn even dik en vooral de dikke geven wat moeite met buigen. Maar het resultaat mag er zijn! Prachtig nu ze nog zo vers zijn zie je verschillende kleuren: gelig, groenig en bruin. Straks gaan ook de takken nog katjes even! Een wilgentenen schutting verteert langzaam dus elk jaar wat aanvullen en na ca 7 jaar vernieuwen. Om contact met vocht uit de bodem te vermijden plaatsen we onderaan een composieten plank.

vervolg 17-08-2015 Mediterrane tuin.

Voor de bestrating is gekozen voor Polystep Ayers Rock stenen van Red Sun. Deze stenen hebben een grillige vorm. Dat zorgt voor een kronkelige borderlijn en geeft een vriendelijke sfeerbeleving. Bestaande beplanting: Clematis, blauwe regen, kamperfoelie en druif zijn behouden en flink gesnoeid.

vervolg 24-02-2015 Cursus tuinieren.

Data: 8,15,22,29 april en 13 en 20 mei van 19.30 tot 22.00 uur

Bodem, bewerking en bemesting,Plantgroepen en hun kenmerken en namen, borderopbouw, tuinontwerp, tuinonderhoud, snoeien, ziektes en plagen, vermeerderen, gereedschap etc. U krijgt er een boekje bij en elke les neemt Jacqueline allerlei planten mee om het geleerde te illustreren. Zie verder ook op de website onder kopje cursus. Geef je snel op via de telefoon of het contactformulier. Kosten 90 euro.

vervolg 03-02-2015

Sneeuwklokjes zijn wellicht de eerste bolletjes die gaan bloeien. Winteranemoontjes en aconieten volgen snel net als hele vroege narcissen en crocussen. Heerlijk, bijna lente.............

vervolg 06-01-2015

Als het niet vriest is de winter een prima tijd voor het snoeien van bomen. Doordat er geen blad aan de boom zit is de takkenstruktuur goed te zien. ABC bomen (bomen waarvan de wetenschappelijke naam begint met een van deze 3 letters kun je beter niet te laat in de winter snoeien omdat dan de sapstroom alweer opgang is en ze dan teveel kunnen (dood) bloeden. bv Acer (esdoorn), Berk (Betula) en Haagbeuk ( Carpinus).

vervolg 15-12-2014

Altijd weer gezellig met een groep van ca 9 (ja waarom eigenlijk altijd ) vrouwen een mooie deurkrans maken. Hoewel hetzelfde materiaal, toch zijn de resultaten heel divers!

vervolg 05-11-2014.

Deurkrans maken op:

Maandag 8 december 19.30-22.00 uur

Dinsdag 9 december 9.30-12.00 uur en 19.30-22.00 uur

woensdag 10 december 9.30-12.00 uur en 19.30-22.00 uur

Kosten 35 euro inclusief thee/koffie

Adres Kortlandstraat 46, 2922 XG Krimpen aan den IJssel

Opgeven via info@projecteninhetgroen.nl

vervolg 06-09: wortelonkruiden. Bij zulke lastige onkruiden adviseer ik vaak aan klanten dat ze 2 keuzes hebben. Of accepteren en dan beplanting aanpassen die ertegen opgewassen is: heesters bv. Of verwoed bestrijden maar dan ook zeer consequent en grondig. Dus elke week nalopen en uitgraven. Op den duur raak je ze dan wel kwijt! Het vergt echter heel veel tijd. Schoffelen heeft geen zin. Je breekt dan de stengel af en uit elke wortel komen er 2 terug. Elk stukje wortel dat blijft zitten loopt opnieuw uit. Opzich vind ik het trouwens best een leuk werkje en zo moet je het ook maar zien. Lekker therapeutisch!!!

vervolg 20-07: zie foto zwavelzwam op zomereik

vervolg 24-6-2014   snoei Hydrangea pan. ' Darts little Dot'  zie foto

vervolg 30-4-2014

De bewoners hebben zelf de aanleg gerealiseerd en dat ziet er heel goed uit!!

Afgelopen week heb ik de planten gezet. Pas in juni gaan we een begin maken met de blokhagen snoeien.

25-3-2014

50 tinten geel!!! Wat bloeit er nu veel in de typische voorjaarskleur geel! Halen we de 50? Vul maar aan!!! Narcis ' Jack Snipe' , N. 'Jenny, N. 'Jetfire', Forsythia, Primula vulgaris, P. elatior, P. veris, Crocus, Hyacinth ' City of Harlem' , Kerria japinica, Erythronium californicum, Speenkruid, toverhazelaar, Tulp ' Monte Carlo' T. tarda, Magnolia ' Elizabeth' , Rhododendron 'Shamrock', R. ' Sonia', Fothergilla major, Mahonia, Corylopsis sinensis, C. pauciflora, Fritillaria pallidiflora, dotterbloem, Cornus mas, winterjasmijn, Elfenbloem, bosanemoon, muurbloem, Paardebloem, koolzaad, hondstand, Waldsteinia, Iris bucharica, I. danfordiae, Lysichiton americanus, Doronicum, Alyssum montanum, Citysus x praecix, Symphytum grandiflorum...........al 43!!!!!.

vervolg 17-3: Mesten.

N is stikstof nodig voor de groei van stevige stengels en groen blad. P is fosfor nodig voor bloei en vruchtzetting en K is Kalium nodig voor transport, wortelvorming, weerbaarheid en stevigheid. Niet teveel! Kijk op de verpakking voor de hoeveelheden. Gazon moet ook bemest worden met speciale gazonmest.

vervolg 8-3: Balkon

Planten in potten zijn altijd kwetsbaarder dan in de volle grond. Het is in een pot sneller te nat of juist te droog. Te koud of te warm. De ruimte is beperkt. Zowel voor elke plant apart als ook voor het aantal planten. Dus heel goed bedenken wat er moet komen. Veel perkgoed. Dat geeft eindeloos lange bloei. Wel elke week water geven en bij heet weer vaker. Wat nog meer? Bel 'Projecten in het groen' voor een leuk plan, mooie potten en de plantjes!

 

vervolg 1-3: Tuinkarweitjes vroege lente:

Gazon: Zodra de temperatuur boven de 6ºC komt, begint het gras te groeien. Het is dan goed om een laagje compost van ca. 1 cm dik op het gras te strooien en dit met de rug van de hark te verdelen.. Als het gras erg drassig is dan moet je het beluchten. Dat is gaatjes prikken met een riek of een prikrol.

Wieden: Hoe eerder in het jaar het onkruid aangepakt wordt des te minder heeft het kans zich te verspreiden. Als je weinig vaste planten hebt dan kun je tussen de struiken door schoffelen. Ik ben daar zelf geen voorstander van omdat je de wortels en het bodemleven zo teveel verstoort. Met een schepje of een onkruidsteker zoveel mogelijk ‘ongewenst kruid’ met wortel en al eruit steken. Vervelende onkruiden zijn bijvoorbeeld: Zevenblad (dikke witte wortels) en Heermoes (dunne zwarte wortels).

Snoeien: Rozen; zodra de bovenste knoppen beginnen te zwellen kunnen ze gesnoeid worden.Winterbloeiende heide en struikheide (uitgebloeide bloemen eruit). Verder alle struiken die op het eind van de zomer bloeien zoals: vlinderstruik (Buddleja), pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de hortensia (Hydrangea macrophylla), Caryopteris, Hypericum, Hibiscus, Lespedeza, lavendel, Ceanothus, Spiraea japonica en Spiraea bumalda.  Ook de heesters met gekleurde takken worden gesnoeid zoals; Cornus alba, C. stolonifera, struikvormige wilgen en sierbramen (Rubus biflorus) 

Clematis-soorten die laat gebloeid hebben (vanaf juli vorig jaar) kunnen (hoeft niet) nu worden gesnoeid door alles af te knippen tot op ca. 1 meter. Eerste snoeibeurt heg.

Schoonmaak.  Het winterdek van bladeren kan nu in fases opgeruimd worden. Het afgestorven loof dat in de winter bescherming en wintersilhouet heeft geboden kan nu tot op de grond afgeknipt worden zodat er ruimte komt voor het nieuwe jonge groen ! Niet alles weghalen er moet nog wat nestmateriaal door de vogels gevonden kunnen worden.  

Siergras , dat niet-groenblijvend is kan afgeknipt worden.

 

vervolg 21-2:  Overdenking… verschil  ontwerper-hovenier  

Laat je je tuin ontwerpen door een hoveniersbedrijf of door een onafhankelijk ontwerper? Hoewel je niet mag generaliseren waag ik me aan een vergelijk.

Voordelen tuinontwerper.

1. Deze is gespecialiseerd in ontwerp, is creatiever. Deze neemt veel meer de tijd om met u uw wensen door te nemen en  te zoeken naar leuke verrassende oplossingen.

2. Het ontwerp wordt gepresenteerd in mooie tekeningen en voorzien van informatielijsten cq foto’s van planten en materialen. 

3. De meeste tuinontwerpers weten meer van planten, vogels en bijen, 

4. Tuinontwerpers zijn op de hoogte van trends.

Voordelen hoveniersbedrijf

1. Men zegt  goedkoper: bij aanleg is een ontwerp ‘gratis’. Een ontwerper rekent voor zijn ontwerp een prijs. Maar daar staat tegenover dat je dat bedrag eigenlijk terug verdiend omdat de hovenier minder tijd kwijt is aan voorbereiden en gesprekken. Ten tweede: een ontwerp van stel 1000 euro op een tuin die dan helemaal naar je zin is, is een klein bedrag op de zeg 50.000 die de aanleg van de tuin uiteindelijk kost.

2. Ontwerp en uitvoering in een hand (of is dat juist een nadeel?) 

 Eigenlijk is de beste keus afhankelijk van wat je met je tuin wilt. Wil je een eenvoudige, standaard tuin: terras, gras,  weinig beplanting en een  schutting:  Neem een hoveniersbedrijf in de arm! 

Wil je meer uit je tuin halen: verrassende doorkijkjes, het hele jaar boeiende beplanting, vogels en vlinders in de tuin, stijlelementen, kortom een unieke tuin: bel  'Projecten in het groen'

Zij schakelen vaak tijdens de ontwerpfase en zeker voor de aanleg een hoveniersbedrijf in en bespreken alles op technisch vlak goed door.

Door een goede samenwerking tussen hovenier en ontwerper krijgt u de mooiste en best aangelegde tuin!

 

 14-2-2014 Voortrekken van zomerbollen

Zulk lekker lenteweer, maar wat kunnen we doen? Eigenlijk nog niet zo veel, omdat de kans op vorst toch nog wel aanwezig is...

Plannen maken kan natuurlijk altijd. Een andere leuke klus is het voortrekken van zomerbollen! Dahlia's, Begonia's of Gladiolen kun je nu  voor gaan trekken in potten om ze later in de volle grond uit te planten. Op deze manier geef je de planten een voorsprong en zal je sneller bloei hebben. Zet ze in goede potgrond op een koele maar vorstvrije plek en geef 2x per week n beetje water. Er zijn overigens hele leuke gladiolen. Bijvoorbeeld de Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus ‘Murilae’) of de (Wilde) Byzantijnse gladiool (Gladiolus communis ssp byzantinus) zijn hele mooie soorten met grasachtig loof en heerlijk geurende bloemen.

 

7-2-2014 Nieuwe website gereed!

Door de goede inspanningen van Ivor en Roald van bureau Antum (en mijzelf) is deze schitterende website tot stand gekomen. Bedankt jongens!

 

31-1-2014 Hamamelissen in bloei!

In België  ligt arboretum Kalmthout. www.kalmthout.be Schitterend om daar de toverhazelaars te gaan bewonderen, evenals een grote collectie Helleborussen en sneeuwklokjes allemaal in de bloei nu tot ca eind februari!. Uurtje rijden en je bent er!!

 

 

foto's

Bollen in het gazon
Bron: www.greenwall.nl
hakselaar voor in de tuin
Nationale Tulpendag op de Dam
Verschillende tuintypen
Bloem van 1 van de vele Helleborus soorten
Vruchtbomen snoeien
Opgebonden tomatenplant
Kastanjehouten pergola met rvs draad
Vlechten wilgentenen schutting
Mediterrane tuin
Snoeien appelboom
Kerstworkshop ' aan het werk!'
Kerstworkshop resultaat 1
Kerstworkshop resultaat 2
Kerstworkshop: Deurkrans
Wortels zevenblad
Zwavelzwam op zomereik
Snoei effect Hydrangea pan. ' Darts Little Dot'
'Voortuin Ridderkerk Bollen en blokken'

Contactgegevens

Jacqueline Veltman

06 54 21 39 88

info@projecteninhetgroen.nl

 

 

Adres

 

Kortlandstraat 46

2922 XG Krimpen aan den IJssel

KvK Rotterdam: 24372464

www.projecteninhetgroen.nl

 

 

Copyright © 2014 Projecten in het Groen. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring. Webdesign door Internetbureau Antum